zondag 13 september 2015

13 sept. Béziers.

Vanacht veel bliksem gezien maar niet gehoord. De donder was in het gebied ten noorden van ons. Vanochtend lazen we dat er 380 mm (!) water was gevallen in Lodève en de A75 gedeeltelijk gestremd is. Hier werd het in de loop van de dag weer zonnig.
Vanmiddag hebben we een bezoek aan Béziers gebracht waar de 9 sluizen in het Canal du Midi te vinden zijn. Ir. Paul Riquet ontwierp een kanaal van de Atl.Oceaan (Bordeaux) dwars door Frankrijk naar de Middellandse Zee bij Agde. Het kanaal is gegraven in de periode 1667-1680. Bij Béziers moest er een hoogteverschil van zo'n 21 m worden 'overbrugd'. Dat gebeurt met 9 sluizen waarvan er nu nog steeds 7 in werking zijn. De moderne waterhelling die men in 1984 heeft gebouwd is nooit gebruikt en staat weg te roesten!! Hierna zijn we nog naar de binnenstad van Béziers gegaan en hebben o.a. de bescheiden maar wel mooie kathedraal bezocht. Overigens wel een prachtige orgelkas. Het Koor is in barokke stijl ingericht.
de sluizen van laag naar hoog....

vanaf het hoogste punt.

een partyschip in één van de sluiskolken.

de nooit gebruikte waterhelling uit 1984. Een schip moest in een bak varen die dan op wielen naar onderen werd gebracht....

gezicht op de kathedraal van Béziers.

Place de la Revolution.

Front van de kathedraal.

het orgel 

blik naar het oosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten